LLENGÜES PER AL TEU FUTUR

Insistir en el fet que conèixer diverses llengües és indispensable per assegurar-nos una millor comprensió del món i, al mateix temps, per facilitar-hi la nostra inserció, sembla quasi una obvietat.

 

Contínuament els polítics i els mitjans de comunicació ens adverteixen que aprendre - i dominar - idiomes és bàsic per poder trobar un bon lloc de treball en un context mundial globalitzat. Els professors ens insisteixen en els avantatges cognitius que implica saber més d’una llengua, i els filòsofs i pensadors ens il·lustren de l’obertura mental - que és el contrari de la clausura - que comporta conèixer més d’una llengua i cultures.

Tot açò no és nou en la història de la humanitat. Aprendre idiomes per comunicar-se amb altres cultures, per comerciar o per intercanviar idees forma part de la nostra civilització. Sense remuntar-nos a èpoques molt remotes, cal tenir en compte que en l’antiguitat, primer el grec i després el llatí, van funcionar com a llengües internacionals de cultura; més o menys com el que passa ara amb l’anglès. El llatí, fins i tot, va continuar funcionant com a llengua de cultura i comunicació entre les elits il·lustrades europees durant l’edat mitjana i gran part de l’edat moderna. I avui dia continua sent la llengua oficial de l’estat del Vaticà.

Més que mai ara se’ns demana que aprenguem idiomes, i el debat és com, amb quins mètodes, és millor aprendre una segona o tercera llengua. És clar que assistir a classes de difícilment ens assegura un domini de la llengua, i que el millor és fer una estada, com més intensa millor, en el territori on es parla la llengua que volem aprendre. Però entre assistir a classes de i tenir l’oportunitat - i els recursos- per fer estades a l’estranger, una manera aplicada, pràctica i útil és convertir la llengua que volem aprendre en llengua vehicular del nostre ensenyament. En aquest sentit, i amb la voluntat d’incentivar l’aprenentatge en llengües del seu alumnat, el Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística ha llançat la campanya institucional Llengües per al teu futur (Matricula’t en llengües) dirigida a l’alumnat perquè es matricule en assignatures impartides en les diverses llengües que ofereix la Universitat d’Alacant. D’aquesta manera, es pretén que una vegada acabeu els estudis tingueu els coneixements i les destreses necessàries per poder afrontar els reptes que ens planteja el mercat laboral, a més que aconseguiu aquesta obertura al món de la qual parlen els filòsofs.

Consulteu en els vostres centres quines assignatures podeu cursar en diferents idiomes, i així podreu planificar un itinerari lingüístic dels primers anys d’estudi. Construïu el vostre futur, i construïu-lo també amb diverses llengües.

Més informació en http://slc.ua.es

Faust Ripoll
Director del Servei de Llengües i Cultura UA

Debes estar logueado para poder comentar

EPSAlicante

Twitter EPSAlicante Facebook EPSAlicante Google+ EPSAlicante  

Blog LabsEPS Linkedin EPSAlicante Radio Politécnica RSS Revista Politécnica

Versiones impresas

Galería de fotos